eToro

eToro, handelsplatform voor kleinere inleg naar Nederland

eToro, een online handelsplatform voor particulieren, gaat zich op Nederlandse particuliere beleggers met een lage instap-investering richten. Deelnemers handelen vanaf $50. De site die wereldwijd drie miljoen geregistreerde gebruikers claimt, zegt met transparantere tarieven te kunnen groeien onder bijvoorbeeld veel jonge beleggers.
Op eToro, opgericht in Tel Aviv in 2007, werkt als een sociaal netwerk waarop particulieren elkaar via chatberichten beleggingstips geven. “Je volgt daar ook al je vrienden, maar je kunt vooral van de meer ervaren beleggers profiteren omdat je ze in elke stap kunt volgen en hun strategie overnemen”, aldus een woordvoerster. “Vooral onder studenten merken we dat er flink wordt belegd.”
eToro kiest voor Nederland omdat ons land het meest actief is met Facebook en LinkedIn. ,”Een nieuw sociaal medium zal hier waarschijnlijk goed ontvangen worden.”

Kennis delen
eToro plaatst zich bewust naast de professionele belegger met een groter fonds. Soortgelijke webplatforms voor particulieren – waarvan sommige al midden jaren negentig begonnen in valuta – drijven vooral op de gebleken bereidwilligheid van beleggers om hun kennis te delen.
Zij zoeken ook de onderlinge concurrentie: de succesvolste particuliere beleggers staan bij eToro met hun rendement op scorelijsten. “Alle stappen in de handel zijn voor de volgers te traceren, dus ook de winst of verlies”, zegt de woordvoerster. “Dat maakt het aantrekkelijk.”
Analisten waarschuwden bij soortgelijke platforms dat het kopiëren van stappen van anderen uit het verleden risicovol kan zijn omdat omstandigheden veranderen.
Bij concurrent Guru verdienden de meest succesvolle beleggers soms tot $10.000 alleen aan beleggers die hun advies kopieerden.

Rendement
Beleggers kunnen de Nederlandse handelaren, naar rendement gegroepeerd in een top 20, zelf voortdurend bevragen. De site zegt vanaf nu online workshops voor specifiek Nederlandse beleggers te gaan houden en ook in steden seminars te geven. Daarnaast brengt eToro vergelijkingen en handelstips op het web.
Volgens Aite Group, een Amerikaanse consultant die onderzoek deed naar sociale netwerken voor beleggers, behoort eToro tot een van de bedrijven met dubbelcijferige, versterkte groei in deze markt. Het bedrijf maakt zijn omzet niet bekend.

Brede concurrentie
eToro concurreert buiten Nederland met fora als Zulu Trade uit New York, Tradency, Currensee, Collective2, Guru en myfxbook. Tegen drie miljoen gebruikers nu stonden in 2011 nog 1,75 miljoen gebruikers.
Het platform dekt de grootste beleggingscategorieën, vooral valuta blijken populair omdat daarin wereldwijd dag en nacht gehandeld wordt. De drie miljoen gebruikers zijn volgens eToro nu goed voor $100 miljoen aan investeringen in valuta, aandelen, indices en grondstoffen.

Bron: Telegraaf.nl